Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Vojsko / Idrija - Vojsko (čez Kodrov rovt)

Idrija - Vojsko (čez Kodrov rovt)

Natisni
Izhodišče: Idrija (325 m)
Širina/Dolžina: 46,0008°N 14,0249°E
Ime poti: čez Kodrov rovt
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 752 m
Višinska razlika po poti: 975 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5.614
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 88
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Ko prispemo v Idrijo postanemo pozorni, saj bomo v glavnem križišču zapustili glavno cesto, ki vodi proti Tolminu in zavili levo proti centru mesta. Parkiramo nekaj 100 m naprej na urejenem parkirišču ob glavni avtobusni postaji.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do Bače pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Ko prispemo v Idrijo postanemo pozorni, saj bomo v glavnem križišču zapustili glavno cesto, ki vodi proti Logatcu in zavili desno proti centru mesta. Parkiramo nekaj 100 m naprej na urejenem parkirišču ob glavni avtobusni postaji.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo ob cesti, ki se nadaljuje skozi center Idrije. Po krajšem sprehodu skozi mesto, pa prispemo na križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Čekovnika in Vojskega. Cesta, ki se v nadaljevanju prične rahlo vzpenjati, pa nas le malo višje pripelje na naslednje križišče. Nadaljujemo v že znani smeri proti Čekovniku in Vojskemu, mi pa še nekoliko bolj strmi cesti sledimo do naslednjega križišča, ob katerem opazimo oznake za Hleviško planino.
Tu cestna tabla za Hleviško planino kaže levo, mi pa nadaljujemo desno proti Vojskem. Od križišča sledimo cesti proti Vojskem še 60 m, nato pa zavijemo levo na ozko in strmo cesto, po kateri se hitro vzpnemo nad Idrijo. Pri zadnjih hišah v Čopičevi ulici se nam odpre lep pogled na večji del mesta, cesta pa se spremeni v kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnje gozdne ceste.
Cesto dosežemo pri manjši kapelici, ob kateri se nahaja tudi razpotje večih poti. Nadaljujemo desno (naravnost po cesti gozdna pot Pšenk), kjer smo takoj na naslednjem razpotju. Še naprej nadaljujemo po cesti (levo v breg lovska pot na Hleviško planino), katera je v zimskem času preurejena v sankaško progo. Cesti, ki se zmerno vzpenja večinoma skozi gozd, sledimo do njenega konca, nato pa nadaljujemo nekoliko desno na markirano planinsko pot. Pot naprej se nekaj časa zmerno vzpenja skozi gozd, nato pa nas pripelje na greben, kjer se postopoma prične strmeje vzpenjati. Pot, ki se nadaljuje po poraščenem grebenu, nas višje pripelje na neizrazit vrh Kodrov rovt, s katerega sledi kratek spust do bližnje gozdne ceste. Po cesti nadaljujemo naravnost, mi pa po njej hitro prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Koče na Hleviški planini (levo navzdol Pšenk in Idrija) ter pot nadaljujemo po cesti, ki je zaprta za javni promet. Tej cesti, ki nas kmalu pripelje iz gozda, sledimo vse do Koče na Hleviški planini, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
Od koče nadaljujemo v smeri Hleviške planine ter vzpon nadaljujemo po poti, ki preide v gozd in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej nas sprva vodi ob robu grebena, nato pa postopoma preide v manjšo dolinico, kjer se tudi položi in po kateri se vzpnemo na vrh Hleviške planine.
S Hleviške planine nadaljujemo po razglednem grebenu, nato pa pot zavije levo ter se prične strmo spuščati. Ko se strmina unese se ostro v desno odcepi nemarkirana pot nazaj proti Koči na Hleviški planini, mi pa nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo po poti, ki se nadaljuje po in ob grebenu, ki povezuje Hleviško planino s sosednjim vrhom. Pot nadaljujemo z nekaj vzponi in spusti, večinoma skozi gozd. Prej omenjeni sosednji vrh Blaškova planina, obidemo po desni strani, nato pa se pot vrne na z gozdom poraščen greben, kjer po nadaljnjem rahlem spustu prispemo do označenega razpotja.
Tu nadaljujemo naravnost (levo navzdol Tratnik in Idrijske klavže) pot pa, ki se še naprej nadaljuje skozi gozd, postopoma preide na kolovoz. Kolovoz, ki se počasi obrača vse bolj v desno, pa kmalu po desni strani obide Mohoričev vrh (975 m). Na drugi strani omenjenega vrha se kolovoz še dodatno razširi in nas pripelje do bližnje stanovanjske hiše, katero pa obidemo po desni strani, saj nas pot vodi pod nadstreškom bližnje garaže. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki preči razgleden travnik, le ta pa se nahaja nad nekaj stanovanjskimi hišami bližnjega zaselka. Pot naprej se za kratek čas vrne v gozd, nato pa se spusti do asfaltne ceste, kateri pa sledimo v desno do bližnjega križišča.
Na križišču, ob katerem so informativne table, nadaljujemo levo v smeri Vojskega (desno Idrija) ter pot nadaljujemo po asfaltni cesti. Pot naprej nas vodi čez Kočevše, kjer bomo lahko na levi strani sredi travnikov opazili skalne samotarje (čoki, Trdini). Nadaljujemo po cesti, ki preide v pas gozda, nato pa se cesta ponovno položi in nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta k bližnji turistični kmetiji Pri belem kamnu. Tudi tu nadaljujemo naravnost in v vseh naslednjih križiščih prav tako. Cesta, ki se občasno nadaljuje skozi gozd, večinoma pa čez obsežne travnike, nas ob pogledih na Trnovski gozd ter okoliške hribe, po približno eni uri nadaljnje hoje pripelje do cerkve sv. Jožefa na Vojskem, od koder se nam odpre lep razgled še proti Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju ter ob lepi vidljivosti tudi proti Julijskim Alpam.
zemljevid poti - Vojsko
Ob poti: Kodrov rovt (720m), Koča na Hleviški planini (818m), Hleviška planina (908m), Blaškova planina (915m), Kočevše (947m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hudournik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Idrija - Vojsko1
Idrija - Vojsko2
Idrija - Vojsko3
Idrija - Vojsko4
Idrija - Vojsko5
Idrija - Vojsko6
Idrija - Vojsko7
Idrija - Vojsko8
Idrija - Vojsko9
Idrija - Vojsko10
Idrija - Vojsko11
Idrija - Vojsko12
Idrija - Vojsko13
Idrija - Vojsko14
Idrija - Vojsko15
Idrija - Vojsko16
Idrija - Vojsko17
Idrija - Vojsko18
Idrija - Vojsko19
Idrija - Vojsko20
Idrija - Vojsko21
Idrija - Vojsko22
Idrija - Vojsko23
Idrija - Vojsko24
Idrija - Vojsko25
Idrija - Vojsko26
Idrija - Vojsko27
Idrija - Vojsko28
Idrija - Vojsko29
Idrija - Vojsko30
Idrija - Vojsko31
Idrija - Vojsko32
Idrija - Vojsko33
Idrija - Vojsko34
Idrija - Vojsko35
Idrija - Vojsko36
Idrija - Vojsko37
Idrija - Vojsko38
Idrija - Vojsko39
Idrija - Vojsko40
Idrija - Vojsko41
Idrija - Vojsko42
Idrija - Vojsko43
Idrija - Vojsko44
Idrija - Vojsko45
Idrija - Vojsko46
Idrija - Vojsko47
Idrija - Vojsko48
Idrija - Vojsko49
Idrija - Vojsko50
Idrija - Vojsko51
Idrija - Vojsko52
Idrija - Vojsko53
Idrija - Vojsko54
Idrija - Vojsko55
Idrija - Vojsko56
Idrija - Vojsko57
Idrija - Vojsko58
Idrija - Vojsko59
Idrija - Vojsko60
Idrija - Vojsko61
Idrija - Vojsko62
Idrija - Vojsko63
Idrija - Vojsko64
Idrija - Vojsko65
Idrija - Vojsko66
Idrija - Vojsko67
Idrija - Vojsko68
Idrija - Vojsko69
Idrija - Vojsko70
Idrija - Vojsko71
Idrija - Vojsko72
Idrija - Vojsko73
Idrija - Vojsko74
Idrija - Vojsko75
Idrija - Vojsko76
Idrija - Vojsko77
Idrija - Vojsko78
Idrija - Vojsko79
Idrija - Vojsko80
Idrija - Vojsko81
Idrija - Vojsko82
Idrija - Vojsko83
Idrija - Vojsko84
Idrija - Vojsko85
Idrija - Vojsko86
Idrija - Vojsko87
Idrija - Vojsko88
Diskusija o izletu Idrija - Vojsko (čez Kodrov rovt)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki